Sabah Negeri TerMISKIN Di Malaysia

Saya Anak Asli Sabah. Bukan Indon, bukan Filipina, bukan Bangla dan bukan Pakistan dan bukan dari Negara Brunei. Saya lahir di Sabah, mungkin juga akan mati di Sabah, tetapi entahlah mahu dikubur di mana kala tanah bukan milik kita lagi nantinya.

Maaf, saya tak sampai hati mengatakan “orang Sabah bodoh”. Ada yang mengatakan begitu dan cukup panas telinga saya mendengarnya dan mahu saja saya hantar tumbukan buku lima ke mukanya, tetapi bila memikirkan secara lojik… ada juga kebenarannya. Nah, kebenaran itu makanya saya semula bertanya kepada orang Sabah yang merupakan Negeri TERMISKIN di Malaysia/hampir sama dengan kemiskinan Afrika Selatan atau sama seperti Medan. Tetapi… kenapa kita miskin..?

Barangkali yang tinggal di Sabah bisa menjawab secara waras dan tentu saja merasa malu sangat bila Negeri Sabah telah diakui sebagai Negeri termiskin dan yang anehnya, Sabah ditadbir oleh Kerajaan Persekutuan yang konon cukup baik dan prihatin serta bijaksana, tetapi merupakan negeri termiskin sekali dibanding Kelantan pimpinan Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Kenapa yang tinggal di Sabah tidak peka akan hal ini atau menelan bulat-bulat dunia miskin itu?

Sabah Negeri yang terkaya sekali. Tanahnya luas, hasilnya cukup hebat. Dengan balak, tembaga, kelapa sawit dan sekarang minyak yang merupakan telaga terbesar di Tenggara Asia dan hasilnya berbillion, tetapi apa yang orang Sabah dapat selain anugerah termiskin yang cukup memalukan? Saya harap anak-anak Sabah bisa menjawab pertanyaan saya ini.

Memang kita lihat diperkatakan berbillion peruntukan Kerajaan Persekutuan kepada Kerajaan Negeri Sabah… tetapi, apakah bandingan dengan peruntukan yang diberikan kepada Sabah dengan bezanya Negeri Perlis yang sama keluasannya dengan daerah Sampoerna..?

Kalau dikira keluasan Sabah dan Sarawak hampir sama dengan keluasan Semenanjung Malaysia, lalu cuba saja kita kira semula peruntukan yang diberikan kepada Sabah dan apakah NGAM dari segi pembahagiannya? sedang Sabah merupakan negeri yang banyak menyumbang kepada Kerajaan Persekutuan… lalu apakah kita harus mengucapkan terima kasih dengan peruntukan yang nampaknya besar, tetapi semacam satu penghinaan pula kepada Negeri Sabah.

Memang kelihatan peruntukan yang diberikan kepada Sabah semacam besar sangat, tetapi pada hakikatnya kala merujuk pendapatan dan sumbangan Sabah kepada kerajaan persekutuan memang jelas tidak adil dan rupanya rakyat Sabah ini cukup baik kerana bersedekah kepada orang lain, sedang anak-anak bangsa mereka hampir kelaparan mencari makan di Selangor, Johor dan Singapura yang kerjanya hanya di kilang-kilang yang kemudian akibat hidup terdesak, ada yang menjadi pelacur dan dibunuh di Singapura. Kesian…

Apa pula tindakan para pemimpin Sabah kala ini? apakah mereka itu ikhlas membantu dan memperjuangkan hak Sabah yang terdiri dari suku kaum Dusun, Bajau, Brunei dan segala macam? atau barangkali mereka itu terdiri dari pak angguk, raja pengampu, bodek dan tunduk-tunduk mengalahkan tunduknya Jepun kala ketemu jepun. Cukup memalukan kerana punya pemimpin yang kaki bodek/memeluk mencium tangan meski tangan yang dicium tangan penuh dosa dan kaki rasuah, malah ada tangan kotor membunuh Altantuya dan memfitnah Anwar begitu jijik sekali.

Apakah orang Sabah masih terus leka dengan pemberian RM50 kala pilihanraya lalu untuk menunggu lima tahun lagi bakal menerima RM50 atau siap sedia terus menerima negeri termiskin di Malaysia? di mana mahu meletakkan muka kita setelah diperkatakan “orang Sabah bodoh” akibat mengundi BN. Masih terngiang di telinga saya penghinaan yang begitu rupa.

Apakah kita tidak pernah berfikir betapa ribuan pelajar anak-anak Sabah menuntut di Universiti dan kolej-kolej di seluruh malaysia dan luar Negeri. Mahu jadi apa mereka itu nantinya? terpaksa bekerja di negeri-negeri Semananjung yang lebih baik ekonominya dari Sabah atau terpaksa kembali ke kampung halaman untuk membantu sang ayah berkerja di ladang atau menoreh getah meski harga getah sudah menjunam turun atau barangkali pergi ke laut menangkap ikan, tetapi laut sudah tidak punya ikan akibat rakusnya manusia dengan kapal pukat tunda yang tamak menghapuskan anak-anak ikan yang mula membesar. Setan..!

Saya meneliti kehidupan orang-orang kampung di Paitan, Pitas, Sook, Kinabatangan dan segala macam. Kemiskinan mereka saya lihat begitu ketara, sedang wakil rakyat mereka kaya raya punya rumah berjuta dan simpanan ada di mana-mana.

Makanan mereka adalah emas berkilauan di hotel lima bintang di kota atau di Kuala Lumpur atau London, Paris dan segala macam. Sedang rakyat makan sampah dan untuk menghantar anak-anak mereka belajar di Universiti janganlah mengharap sangat sebab untuk makanpun tidak mampu. Kesian!

Lalu apa saja yang rakyat tunggu? mengharapkan pemimpin yang ada, sampai kapanpun Sabah tetap terus miskin kerana sikap pemimpin kita tidak lebih dan kurang seperti kita ini dalam KERAjaan Beruk yang masing-masing mahu kaya cepat sebelum KERAjaan Beruk nantinya hancur dan yang menjadi mangsa ialah rakyat Sabah yang terus berkelana.

Saya minta KERAjaan Beruk ini menjelaskan kenapa saja Sabah merupakan negeri termiskin (23%) di Malaysia? apakah orang Sabah akan terus dipersalahkan? Kalau memang rakyat Sabah salah, kenapa saja dalam pemerintahan USNO, BERJAYA, PBS negeri Sabah tidak pula merupakan negeri termiskin sekali dan kenapa pula terjadi dalam KERAjaan Barisan Nasional yang dikata cukup prihatin kepada rakyat. Apakah kita ini buta atau tuli melihat/mendengar hakikat nyata?

Mari kita bincang secara terbuka atau kita bisa naik pentas dan debat perkara ini… saya memangnya siap untuk berhadapan dengan siapapun.

ISMAILY BUNGSU
UMS-SABAH
ismailybungsu@yahoo.com
kimanis2020@yahoo.com
bangmaily@yahoo.com
+6019-840 0005/+6016-822 2262/+6014-555 5175

4 thoughts on “Sabah Negeri TerMISKIN Di Malaysia

  1. Memang betul rakyat Sabah tergolong dalam Kumpulan Rakyat Miskin,salah siapa pemimpin atau rakyat sendiri,Dah tau pemimpin tu tidak boleh pakai,diundinya lagi,bodoh betul,tunggu tahun 2050 baru kali akan berubah mentaliti rakyat sabah ni

  2. siapa kata sabah negeri termiskin?dia bukan miskin tapi tak maju..bila pemimpin dia tak berpeluk tubuh dah pasti sabah jadi kaya…

  3. mimang terpaksa di akui yg sabah ni adalah salah satu negara yg miskin.. bukan la smpai termiskin.. cuma miskin saja… walaupun kaya dgn pelbagai bahan mentah.. akan tetapi apabila pemimpin2 sabah masih leka dengan kekayaan masing2.. leka dengan keegoan masing2,mahu berlumba sesama sendiri…. sabah tetap tidak akan berubah.. sampai bila rakyat sabah mahu hidup begini?.. tahu ckp besar saja..(sori,ayat ada rude ckit).. tolong la rakyat sabah.. bangun!!sampai bila kita mahu di kongkong?? sampai bila mahu hidup beralas kan simen?tidur d kaki lima??menjadi pengemis?? menjadi pelacur kerana kekurangan duit?? kita ada mata,tapi tidak dapat melihat.. kuman seberang laut nampak.. akan tetapi gajah di depan mata sama sekali tidak mampu dikesan.. apa lagi di lihat…
    p/s.. this is just an idea.. i agree to you Mr. Ismail bungsu…
    bukan mahu memburuk kan sabah.. tidak sama sekali… cuma untuk pengetahuan Am sahaja… Semoga rakyat sabah mampu berkembang…

  4. rakan2 q di sabah,..siapa kata kata kita di bumi borneo ini miskin??pandangan saya kita adalah negeri kaya di malaysia ini,..macam negeri saya sarawak,minyak,balak,galian bjuta2 keuntungan tapi kemana pergi duit itu??sma juga d sabah sumber begitu banyak tapi kenapa ada pihak mngkelaskan nya ngri miskin.saya sabagai anak jati borneo ini merasa sangat sedih,.kita sabah dan sarawak sebenarnya miskin dalam kekayaan..kita dapat mnghasilkan pedapatan yang banyak setiap tahun tapi knapa wang itu tidak dibelanjakan untuk negeri kita,..asyik2 kerjaan persekutuaan sahaja,asyik negeri di tanah melaya shja dimajukan…kenapa???kerana kerajaan malaysia takut kerana negeri srawak dan sabah besar???ini kah kah nama nya 1Malaysia???1semenanjung adalah!!pemimpin kita hnya mngejar kekayaan tetapi rkyat kita diabaikan,..bila tiba pilihan raya bukan main lagi main kan slogan mngjga kbjikan rakyat di bumi kita ini tetapi lepas tamat???hph pun x ada,..sokonglah anak jati negeri kita sendiri..I LOVE BORNEO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s