Pengusaha feri diberi kata dua

LABUAN: Menteri Pengangkutan, Dato’ Seri Ong Tee Kiat, memberi kata dua kepada mana-mana pengusaha feri di negara ini yang tidak mengutamakan keselamatan dan keselesaan kepada pengguna.

Ong yang tidak menamakan pengusaha yang dimaksudkan, namun berkata kementeriannya telah banyak menerima aduan mengenai mutu perkhidmatan feri tersebut yang tidak memuaskan sehingga memaksa beliau mengarahkan serta merta arahan untuk menangani masalah itu.

“Kementerian tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan sama ada lesen mereka di batalkan atau perkhidmatan itu akan diberi kepada pengusaha lain… dalam hal ini tiada lagi kuasa monopoli tetapi apa yang lebih penting berikan khidmat yang terbaik kepada rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada wartawan dalam satu sidang akhbar selepas menyampaikan sijil Pendaftaran Kapal Antarabangsa yang pertama di Hotel Waterfront di sini pada Sabtu.

Katanya, sejak beberapa bulan yang lalu, beliau telah menerima pelbagai aduan melalui email dan sms mengenai perkhidmatan feri yang tidak memuaskan dan beliau mengarahkan agensi yang terlibat supaya turun padang dan memastikan pengusaha feri berkenaan sentiasa menjaga tahap keselamatan, keselesaan dan penyelengaraan feri sentiasa ditahap yang memuaskan.

Bagaimanapun katanya, Kementerian sedia memberi peluang kepada pengusaha feri terbabit untuk meningkatkan perkhidmatan, namun jika mereka masih gagal untuk memenuhi permintaan pengguna yang semakin meningkat, maka kerajaan tiada pilihan lain untuk menggantikan dengan pengusaha laternatif yang lebih berdaya saing sekaligus dapat merangsangkan industri pengangkutan awam di negara ini.

New Sabah Times

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s