Tindakan Nizar manifestasi hak rakyat Perak yang dicabul BN

KUALA LUMPUR, 16 Jun (Hrkh) – Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub menegaskan pihaknya menyokong ahli Parlimen Bukit Gantang, Dato’ Seri Ir Nizar Jamaluddin walaupun beliau digantung dua hari daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat.

“Tindakan Nizar itu adalah spontan, itu dilakukan bukan atas kapasiti parti tetapi ia adalah satu manifestasi dari kemelut yang berterusan di Perak yang sebenarnya memerlukan pembubaran Dun sebagai jalan penyelesaian,” ujar Salahuddin ketika ditemui di Parlimen pagi tadi.

Mengulas sama ada tindakan Nizar itu direstui PAS, Salahuddin bagaimanapun menyatakan ia adalah tindakan peribadi Menteri Besar Pakatan Rakyat itu.

“Itu bukan perkara besar tetapi yang lebih penting ialah, ia adalah manifestasi kepada kemarahan rakyat Perak yang perlu dilihat kerajaan,” katanya lagi.

Salahudin juga menyatakan sokongan kepada Dato’ Mahfuz Omar; Dr Hatta Ramli dan Dr Dzulkifly Ahmad yang turut digantung bersama Nizar berikutan insiden tersebut.

Mengulas mengenai pemaikaian lilit kepala bertulis ‘Bubarkan Dun Perak’ pula, Salahudin menegaskan ia bukan satu tindakan yang salah.

Sebelum ini pemakaian lilit kepala atau alat-alat kempen membantah ISA, himpunan Bersih dan sebagainya di Parlimen tidak pernah mengundang tindakan oleh Speaker, katanya.]

Ditanya mengenai pendirian Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa berhubung isu membabitkan tindakan Nizar di Parlimen itu, Salahudin menyatakan ia perlu ditanya kepada Nasharudin sendiri.

Mengulas isu yang sama, Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim menegaskan Nizar memulakan tugas 15 Jun lalu dengan melaungkan perkataan ‘Hidup Rakyat’ agar ianya bergema menggegar sanubari setiap ahli Parlimen.

“Sudah tentu niat suci beliau dipandang serong, lalu kemudiannya diminta untuk meninggalkan dewan. Saya menulis sepucuk surat kepada Tan Sri Speaker agar Nizar dan ahli Parlimen lainnya dibenarkan hadir pada esok harinya; 16 Jun 2009,” katanya.

Malangnya rayuan tersebut gagal, Speaker tidak mahu mempertimbangkan semula keputusannya diketepikan, katanya.

Laungan tersebut haruslah dilihat mewakili suara hati rakyat Perak yang mahukan sebuah kerajaan yang sah serta terbukti mendapat mandat dari rakyat, ujarnya.

Pastinya media Umno/BN memuatkan berita khusus menyerang watak serta peribadi Nizar dengan skrip usang dan wayang lama diputar kembali, katanya.

“Belumpun puas memintal fitnah jahat terhadap saya sosok lain pula akan menjadi mangsa,” katanya.

Semalam, Nizar diperintah meninggalkan Dewan Rakyat bersama enam lagi ahli Parlimen Pakatan Rakyat.

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia mengarahkan berbuat demikian atas dakwaan ‘berkelakuan kasar’.

Mereka juga didakwa ‘melanggar etika berpakaian’ apabila mengenakan kain lilitan kepala berwarna hitam dengan tulisan putih ‘Bubar DUN’ di ruang persidangan.

Mereka bertujuh turut digantung daripada menghadiri sidang dewan selama dua hari.

Selain Mohammad Nizar, mereka yang mengalami nasib yang sama: Datuk Ngeh Khoo Ham (DAP-Beruas), Nga Kor Ming (DAP-Taiping), Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena), Dr Hatta Ramali (PAS-Kuala Krai), Dr Dzulkefly Ahmad (PAS-Kuala Selangor) dan N Gobalakrishnan (PKR-Padang Serai). – mns_

Wan Nordin Wan Yaacob

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s