Berpuluh Ribu Ahli UMNO Lembab Minda

Kalau di sekolah sekiranya terdapat penuntut yang lambat atau lembab menerima pelajaran yang diberikan maka penuntut itu akan ditempatkan di kelas khas. Penuntut seperti ini dikhaskan di kelas ‘lembam’. Saya bicara hal ini kerana saya seakan yakin 60,000 ahli umno yang menjadi anggota jentera penerangan umno adalah bekas penuntut yang ditempatkan di kelas ‘Lembam’ ini.

Sekiranya apa yang dikatakan oleh Ketua Penerangan Umno ini benar (”kerana tidak dimaklumkan tentang tugas sebenar mereka sebagai anggota jentera penerangan parti”), maka yang sebenarnya lembam adalah kepimpinan umno itu sendiri kerana gagal mengenalpasti kaedah pengendalian yang betul dalam menyalurkan isu kepada anggota penerangan mereka.

KUALA TERENGGANU: Lebih 60,000 anggota jentera penerangan Umno di seluruh negara gagal menjalankan tugas kerana tidak memahami tanggungjawab yang diamanahkan kepada mereka, kata Ketua Penerangan Umno Ahmad Maslan.

Beliau berkata ramai yang tidak tahu apa yang hendak dilakukan kerana tidak dimaklumkan tentang tugas sebenar mereka sebagai anggota jentera penerangan parti.

Katanya terdapat 20,000 anggota jentera penerangan di peringkat cawangan parti, tidak termasuk 18,000 Ketua Penerangan Wanita, 15,000 Ketua Penerangan Pemuda dan 7,000 Ketua Penerangan Puteri di peringkat itu.

“Jumlah mereka ramai tetapi ramai yang tidak tahu tugas dan tidak tahu apa yang hendak dibuat,” katanya kepada pemberita pada perjumpaan dengan jawatankuasa penerangan Umno Terenggani di sini hari ini yang turut dihadiri Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said.

Ahmad, yang baru dilantik ke jawatan itu pada selepas perhimpunan agung Umno pada Mac lepas, berkata beliau berazam untuk mengaktifkan kesemua jentera yang ada menjelang pilihan raya umum ke-13 nanti.

“Jika semua jentera penerangan itu digerakkan, ia mampu memberi impak baik kepada Umno dan Barisan Nasional kerana dengan cara itu rakyat akan lebih faham tentang isu-isu semasa,” katanya.

Ahmad berkata anggota jentera penerangan yang dikenal pasti akan dilatih sebagai penceramah dan diberi penerangan tentang isuisu semasa supaya mereka dapat menjalankan peranan di peringkat akar umbi.

Katanya beliau menyasarkan untuk melahirkan sekurangkurangnya 50 penceramah di setiap negeri. BERNAMA

Nota: Hendak tanya sikit, duit siapa yang digunakan untuk bayar gaji 60,000 Mamat lembam ni?

Sumber Laman Kerajaan Rakyat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s