Anggota UTK Terlibat Pula Jenayah Rompakan Berkumpulan !

Eksklusif: Integriti Polis Semakin Terhakis Gara-Gara Double Standard Dan Terbaru Anggota UTK Terlibat Pula Jenayah Rompakan Berkumpulan !

KUALA LUMPUR [1.00 pm] – Nampaknya apa yang dilakukan oleh pegawai polis UTK dalam kes Altantunya Shaaribuu kini sudah dijadikan tauladan oleh rakan-rakan yang lain. Kini anggota polis Tiga anggota Unit Tindakan Khas (UTK) dari Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, semalam, terhadap pertuduhan merompak secara berkumpulan, April lalu. Sabaruddin Harun, 32; Ahmad Razi Abd Talib, 27; dan Aminuddin Salim, 28; yang kini digantung tugas, didakwa merompak lapan unit telefon bimbit pelbagai jenis, cermin mata, minyak wangi, wang tunai RM320, sebentuk cincin emas, seutas rantai leher emas, dan seutas rantai tangan perak. Terdapat seramai lapan orang mangsa yang berumur antara 16 dan 40 tahun dan di antara mereka ada yang bersaudara dan ada yang masih belajar. Mereka didakwa melakukan kesalahan itu di No 115, Jinjang Selatan Tambahan, Sentul, pada jam 11 malam, 11 April lalu. Bagi kesalahan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara 20 tahun dan boleh dikenakan sebat jika disabitkan dengan kesalahan itu.

Apa yang berlaku ini jelas sekali amat memalukan. Ini kerana mereka yang terlibat itu adalah anggota unit UTK yang kita tahu hanya akan menjalankan tugas berdasarkan arahan daripada pegawai atau ketua mereka. Soalnya sekarang kenapa jenayah pula dilakukan oleh mereka. Inilah akibat kerajaan sendiri mempergunakan pihak polis terutamanya UTK sebagai alat untuk dikambing hitamkan seperti apa yang berlaku kepada Sirul dan Azilah. Kini kes tersebut seolah-olah hambar dengan isu politik yang melanda Perak sekarang ini. Namun, apakah adengan polis terlibat dengan jenayah ini harus menjadi tatapan rakyat Malaysia?. Mana perginya motto BN semasa pilihanraya ke-12 iaitu “Selamat, Aman dan Makmur” itu?. Bukankah ini membuktikan kepada kita bahawa penjenayah sudah berada di mana-mana hatta dalam balai polis sendiri. Justeru kita tidak hairan kini banyak kes-kes yang melibatkan kebobrokan polis terus dipaparkan.Dalam masa yang sama jenayah terus berleluasa seperti pengedaran dadah, rompakan, pembunuhan, ragut dan sebagainya. Bukankan ini jelas menunjukkan bahawa penjanayah sudah tidak takut lagi dengan pihak polis di negara kita kerana mereka tahu kerja mereka akan dipermudahkan apabila “angpow under table” telah diberikan kepada pihak terbabit. Inilah senario yang berlaku sebenarnya. Maka itu jugalah kita tidak hairan dengan penahanan lori treller yang boleh membawa berjuta-juta ringgit dadah dengan melepasi kawalan imigresen dan pihak polis. Bukankah ini semua membuktikan bahawa mereka sudah diperdayakan, kerana asyik terlibat dengan kes-kes politik semata-mata.

[Justeru itu, dalam meraih kembali kepercayaan rakyat kepada pasukan Polis Raja Di Malaysia, makanya mereka harus bersikap adil dan tidak mengamalkan “double standard” kepada semua rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan fahaman politik masing-masing. Pihak polis perlu telus dalam menjalankan tugas mereka serta jangan diperbodohkan dengan tindakan-tindakan yang tidak masuk dek akal dan fikiran waras manusia. Polis juga perlu telus dalam menyiasat laporan yang dibuat oleh rakyat Malaysia, jangan hanya menyiasat laporan Saiful Bukhari sahaja sedangkan laporan Anwar terhadap Saiful Buhari hingga kini tidak disiasat dalam kes liwat yang akan mula dibicarakan pada bulan Julai 2009 ini nanti
Pahangdaily
 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s