Doa Zambry dimakbulkan Tuhan

Apabila dalam benak dah gemar memonteng dan berbohong, maka si Zambry (nama watak), selumber rock ajer lalu depan masjid ketika ramai orang sudah mula hadir untuk solat jumaat berjemaah. Korang tau ka dia nak pi mana ? Ada kaa, dia menonong masuk hutan di tengahari jumaat, konon2 nak memburu ayam hutan. Sapa yg tak kenal Zambry, budak paling hitam di kampung Batas Semangkok. Adehhh…! Mamat yg cukup terkenal dengan brutal. Oppss..tentang ilmu agama. tolong jangan eksyen dengan dia, dia ada 3 Master beb ! Cakap ajer tok mufti mana dia tak redah menimba ilmu. Takat Mufti Malaya, semua dah kenal dengan si Zambry. Ilmu banyak, tapi tebiat buruk tu memang dia tak boleh buang. Solat lain cukup, tapi bab solat jumaat, kurenggg sangat2 !

Sedang si Zambry terhendap2 di dalam semak, tiba2 dia berlanggar dengan seekor HARIMAU yang sedang lena tidur. Dia begitu terkejut sehingga senapangnya tercampak lalu tergelungsur ke dalam jurang. Dia pula tergolek ke arah lain, jatuh keatas batu dan KRAKKKK! Kedua2 kakinya patah. Jangan risau, ini bukanlah penamat cerita, kat bawah adaa lagi..teruskan !

Yang lahabaunya, HARIMAU tadi terus menghambatnya, sedangkan dia dah tak boleh bergerak lagi., jalan pintas yg terdaya diakalnya hanya berdoa, doanya…

‘Ya Allah,’ Ampunilah dosaku kerana ponteng sembahyang jumaat berjemaah pada hari Jumaat yang mulia ini..Ampunilah aku ya Allah..makbulkan hajat ku ini..jadikanlah HARIMAU yang memburuku, HARIMAU yang beriman..tolong ya Allah! Aminnn..’

Tiba2 guruh berdentum! HARIMAU tadi tiba2 terhenti betul2 di hadapan si Zambry. Tanpa bantuan sebarang ‘special effect’ dari studio KRU Productions, tiba2 harimau itu bertukar menjadi seekor harimau yang beriman dan bersopan santun. Sambil menadah kedua2 kaki depannya ke langit, HARIMAU tersebut itu pula berdoa, ‘Allahumma barik lana, fima razaktana, wa qina azzabbannar. Aminn..’ sambil menjelir lidahnya ke arah si Zambry. Pandangan Si Zambry tiba2 jadi hitam, sehitam kulitnya yg memang hitam. Tamat !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s