Situasi terkini di Bukit Selambau

BUKIT SELAMBAU, 7 April (Hrkh) – Pusat pengundian telah ditutup. Ketika ini proses pengiraan undi sedang dilaksanakan. Keputusan awal bakal diketahui sekitar jam 8 malam.

5.00 petang: Pusat pengundian telah ditutup dan proses kiraan akan bermula jam 5.30 nanti.

4.45 petang: Sehingga kini sekitar 60 peratus telah turun mengundi. Hujan telah mula turun.Keadaan kesesakan lalu lintas masih berlaku.

4.23 petang: Menurut Malfrel suasana tegang berlaku di SJK Chung Hua apabila Menteri Besar Kedah, Dato’ Seri Ustaz Azizan dan Karpal Singh tiba untuk melihat kawasan tersebut.

Beberapa penyokong MIC kelihatan begitu marah dan membaling botol minuman ke arah kereta yang lalul di situ termasuk kenderaan orang awam.

 

4.00 petang: Cuaca mula mendung kelihatan. Mengikut ramalan kaji cuaca, keadaan cuaca sebelah petang adalah mendung dan hujan dijangka turun.

3.30 petang: Sehingga jam 3.30 petang tadi calon Pakatan Rakyat, S. Manikumar telah melawat pusat pengundian ke-19 daripada 22 kesemuanya di Dun Bukit Selambau.

Masih ada 3 pusat lagi yang belum dilawatinya iaitu Sekolah Dataran Muda, Lubuh Kawah,SK Tamil Kg Rusa dan SK Tamil Sungkup Para.

 

12.20 tgh: SPR umum sebanyak 40 peratus telah keluar membuang undi.

11.35 pagi: Keadaan lalulintas di sekitar pekan Sungai Petani, terutamanya Sungai Lalang dan Bukit Selambau mengalami kesesakan yang teruk.

11.22 pagi: Mafrel melaporkan FRU dikejarkan di SM Aman Jaya berikutan suasana tegang antara penyokong KeADILan dan BN.

Penyokong KeADILan tidak puas hati apabila BN cuba mengubah sebuah khemahnya agar diletakkan berdekatan dengan pusat pengundian. KeADILan hanya ada sebuah khemah di kawasan tersebut.

 

11.00 pagi: Harakahdaily dimaklumkan kira-kira 40 orang dipercayai pengundi hantu ditangkap dalam sebuah bas yang datang dari arah Perlis menuju ke Kuala Sin semalam.

Mereka ditahan oleh petugas Pakatan Rakyat kira-kira jam 3 pagi.Kesemua mereka telah dibawa ke Balai Polis Gurun.

10.25 pagi: Timbalan Pengerusi SPR, Dato’ Wan Ahmad Wan Omar berkata sehingga pukul 10 pagi,sebanyak 20 peratus telah keluar mengundi. Beliau berharap bilangan yang keluar mengundi akan mencacah 50 peratus menjelang pukul 1 tengah hari.

9.30 pagi: Harakahdaily dihubungi Ketua Dewan Pemuda PAS Perlis, Ustaz Ya’akub Abu Seman yang bertugas di pusat mengundi di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina Pakan Bukit Selambau melaporkan berlakunya kekliruan apbila SPR membenarkan dua laluan digunakan untuk memasuki pusat mengundi.

Pertamanya laluan utama menuju ke sekolah tersebut dan laluan kedua merupakan sebuah lorong kecil yang terpaksa melalui khemas petugas BN. Menurut beliau setiap kali pengundi yang mahu masuk ke pusat mengundi, mereka ditarik untuk melalui laluan tersebut.

Bantahan telah dikemukakan kepada SPR, namun SPR tetap membiarkannya. Bagaimanapun, petugas Pakatan Rakyat telah menghubungi wakil calon untuk membuat bantahan rasmi kepada SPR.

8.10 pagi: Calon Pakatan Rakyat, S. Manikumar memasuki pusat pengundian di Sekolah Kebangsaan Taman Ria Jaya pada jam 8.10 pagi.

Beliau membuang undi di saluran 6 kira-kira jam 8.25 pagi.

Beliau yang ditemui wartawan sebelum masuk ke pusat mengundi menyatakan keyakinan akan memenangi PRK ini dengan majoriti yang lebih tinggi berbanding pilihan raya umum tahun lalu.

“Saya rasa begitu bersemangat pagi ini walaupun sedikit keletihan kerana berkempen ke sana-kemari. Apapun saya yakin dengan sokongan semua, kemenangan berpihak kepada kita,”katanya.

PRK ini diadakan berikutan perletakan jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri yang juga Exco Kerajaan Negeri Kedah, V. Arumugam. – mks._

Bashir Ishak, Izwan & Sabri

Updating vote count

http://mt.m2day.org/2008/content/view/20292/84/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s