Nik Aziz anggap cadangan kerajaan campuran tidak perlu

KOTA BHARU, 15 Mac (Hrkh) – Mungkinkah boleh berlaku negara tanpa pembangkang. semata-mata mahu mengurangkan ketegangan politik di negara ini.

Sebenarnya ketegangan politik yang semakin melampau sekarang berlaku ekoran kejayaan Pakatan Rakyat menafikan majoriti dua pertiga Barisan Nasional (BN) di parlimen pada 8 Mac 2008.

Sedangkan BN tidak mahu menerima hakikat itu

Bagi Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat peristiwa lama di mana PAS pernah berada dalam kerajaan campuran BN, kemudian ditendang keluar tidak mudah untuk dilupakan.

“Kami dah dibawa masuk dalam kerajaan campuran dulu tapi BN tidak hargai, bahkan PAS ditendang keluar begitu sahaja, akhirnya cubaan kami masuk dulu gagal, bukan gagal kerana kami, saya sudah perit.

“Selagi saya tidak puas hati dan merasa pahitnya pengalaman dulu, selagi itulah saya perit untuk menerimanya cadangan seperti itu,” katanya ketika ditemui pemberita di rumah pelajar cemerlang, Nik Nur Madihah Nik Mohd Kamal di Kampung Parang Punting, dekat sini, hari ini.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, cadangan kerajaan campuran atau pakatan dengan Umno tidak perlu kerana Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak yang mencetus isu rampasan kuasa di Perak.

Bagaimanapun, katanya segala pandangan mengenai perkara itu perlu diperhalusi pada Muktamar Tahunan PAS pada Jun depan.

Sebelum ini Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta PAS mengemukakan butiran jelas mengenai cadangan menubuhkan kerajaan campuran antara BN dan Pakatan Rakyat di negara ini. – mj _ Salmah Mat Husain

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s