Sensitifnya nama altantuya dalam dewan… nak sebutpun tak boleh

Gobind diarah keluar Dewan bangkit isu Altantuya

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo diarahkan keluar dari Dewan Rakyat hari ini kerana membangkitkan isu wanita Mongolia yang dibunuh, Altantuya Shaariibuu ketika sesi perbahasan.

Timbalan Yang Dipertua, Datuk Ronald Kiandee mengarahkan ahli Parlimen DAP itu keluar Dewan selepas ingkar arahan beliau supaya tidak membangkitkan isu itu.

Kerana Bangkit Isu Pembunuhan Altantuya
Govind Deo Diperintah Keluar Sidang

PARLIMEN Malaysia begitu alergik untuk mendengar nama wanita Mongolia, Altantuya Shaariibu yang dibunuh kemudian mayatnya diletup di hutan simpan Puncak Alam dua tahun lepas.

Gara-gara membangkitkan soal pembunuhan Altantuya dan mengaitkan dengan nama ahli Parlimen Pekan,Mohd Najib Razak, ahli Parlimen Puchong, Govind Deo diperintah keluar sidang oleh Timbalan Speaker, Ronald Kiandess.

Govind ketika membahas peruntukan tambahan untuk Jabatan Perdana Menteri telah memperli kerajaan tidak guna mempunyai bangunan mahkamah yang baik tetapi perlaksanaan keadilan meragukan,

Beliau lantas menyebut isu kes pembunuhan Altanyuta yang cuba dikaitkan dengan Mohd Najib.
Tindakan Govind itu terkeluar daripada butiran perbahasan menyebabkan Ronald Kiandee memberi amaran supaya tidak cuba membangkitkan persoalan yang terkeluar dari butiran perbahasan.

Govind tidak berganjak dan terus cuba meniumbulkan kes pembunuhan itu dengan mengaitkan nama Mohd Najib dan meminta Najib menjelaskannya. Laporan dari akhbar Leberation, Perancis ada menyebut Najib terlibat dengan pembunuhan itu.

Menyedari sikap kerenah Gobind Deo yang enggan berhenti daripada cuba meniumbulkan kes pembunuhan itu menyebabkan Ronald Kiandee tidak ada pilihan lain memerintah Govind keluar dari sidang sehingga tamat sessi petang.

Govind seperti bapanya berkeras untuk tiak mahu keluar dan terus duduk di kerusinya. Laungan ahli Parlimen pembangkang agar Govind keluar terus memecah dewan.

Kerana asakan bertubi-tubi Govind akhirnya keluar.

Semasa Govind keluar giliran ahli Parlimen pembangkang pula melaung mempersoalkan tindakan ke atas Govind sebagai tidak adil dan tidak patut.

Terdengar laungan ahli parlimen dari pembangkang melaung kenapa halau ahli Parlimen Puchong itu keluar. Apa salahkah bangkitkan soal pembunuhan itu kerana ia sekadar mahu penjelasan sahaja, laung seorang ahli Parlimen pembangkang.

http://msomelayu.blogspot.com

 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s