Bukit Gantang: 10,000 dengar Amanat Mursyidul Am, Presiden PAS

TAIPING, 10 Mac (Hrkh) – Hujan renyai-renyai yang turun di sekitar jam 9.00 malam tidak menghalang 10,000 penyokong Pakatan Rakyat membanjiri kawasan ceramah di Simpang, Taiping untuk mendengar amanat Mursyidul PAS PAS, Dato’ Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Dato’ Tuan Guru Abdul Hadi Awang sempena Pelancaran Gerak Kerja Pilihan Raya Parlimen Bukit Gantang pada 8 Mac lalu.

Turut memberikan amanat di majlis itu, Menteri Besar Perak yang sah, Dato’ Seri Ir Mohamad Nizar Jamaludin, Naib Presiden PAS yang juga Pesuruhjaya PAS Negeri Perak, Ustaz Ahmad Awang, Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, Ustazah Nuridah Ahmad, Exco Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Perak dari DAP, Nga Kor Ming, Adun Aulong, Yew Tian Hoe, dan Yang Dipertua PAS Kawasan Bukit Gantang, Ustaz Nordin Jaafar.

Dato’ Nik Aziz dalam amanatnya meminta para pengundi di kawasan Bukit Gantang agar bijak berpolitik dalam menentukan pemimpin yang bakal dipilih nanti.

Umno katanya, bukan sahaja tidak boleh diharapkan membela agama dan orang orang Melayu, bahkan parti itu sendiri menderhakai Raja Raja Melayu melalui beberapa siri penderhakaan yang dilancarkan parti ‘Assobiyah Melayu’ itu.

Antaranya termasuklah dalam isu menghapuskam imuniti Raja Raja Melayu, tindakan penyokong Bekas Menteri Besar Terengganu yang menghina Sultan Terengganu dan pelbagai siri penderhakaan terhadap Raja Melayu.

Program pada malam tadi juga berjaya menghimpunkan seluruh penyokong dan petugas-petugas Pakatan Rakyat dalam Pilihan Raya Kecil Bukit Gantang.

Sebelum itu pada sebelah petangnya Ustaz Nik Aziz telah melancarkan dan merasmikan Bilik Gerakan Pilihan Raya Kelantan di Kuala Sepetang. Kelantan dijangka akan menghantar petugas-petugas sepenuh masa bagi membantu Pakatan Rakyat mengekalkan kemenangan dengan majoriti lebih besar lagi.

Pelancaran gerak kerja pilihan raya yang dilancarkan Mursyidul Am PAS itu bermakna bermulalah gerak kerja pilihanraya Parlimen Bukit Gantang.

Selepas ini Bukit Gantang yang mempunyai tiga DUN dan 38 daerah mengundi akan didatangi oleh beribu-ribu petugas Pakatan Rakyat dari seluruh negara.

Nik Aziz meminta pengundi di kawasan tersebut agar tidak membuat kesilapan dengan memilih calon BN, sewajarnya calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat menjadi pilihan pengundi di kawasan ini sebagai tindakan ‘mengajar’ BN yang bertindak zalim apabila merampas kuasa rakyat di negeri Perak.

“Pilihan raya kali ini menjadikan Bukit Gantang sebagai ukuran pengaruh yang sebenar kepada Pakatan Rakyat dan BN,” kata Nik Aziz. – azm_

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s