SPR hina Sultan Perak – Khalil Idham Lim

KEPUTUSAN Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang telah memutuskan dua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak yang telah kosong melalui peletakan jawatan masih disandang oleh wakil-wakil rakyat PKR adalah keputusan yang disifatkan sangat mengelirukan dan menghina Sultan Perak. Tindakan SPR mendakwa tidak boleh menggunakan kuasa bawah Perkara 36(5) Perlembagaan Negeri Perak dalam memastikan berlakunya kekosongan bagi kedua-dua kerusi tersebut seperti kata pengerusinya, Datuk Seri Abdul Aziz Mohd Yusof jelas sesuatu yang menghina DYMM Sultan Perak. Saya menyifatkan suruhanjaya itu bertindak “bercanggahan dengan perlembagaan” negara dan negeri Perak apabila membelakangkan keputusan Speaker DUN Perak,”ujar Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perak, Drs. Khalil Idham Lim dalam tulisan terbaru di blog rasminya.

Lebih malang lagi katanya, apabila dokumen yang dipertikaikan oleh SPR itu telah diserahkan kepada Sultan Perak kelmarin oleh Menteri Besar Perak, dan mendapat ulasan banyak pihak seperti bekas Hakim dan bekas Pengerusi SPR, SPR sepatutnya akur dengan keputusan Speaker sesuai dengan peruntukan undang-undang yang diberi. Keputusan mengosongkan DUN berkenaan dengan pertikaian kesahihan surat adalah dua perkara berbeza. Hanya mahkamah tempat yang boleh mengesahkan pertikaian surat perletakan dua ADUN.

“Kenapakah SPR pada hari ini bertindak seolah-olah sebagai mahkamah dan saya menyifatkan sebagai satu keputusan yang jelas dipengaruhi oleh kepentingan politik pihak tertentu.”Selaku Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Negeri Perak membantah keputusan SPR yang jelas menghina Sultan Perak dan Institusi Speaker di Negeri Perak. Keadaan ini amatlah dikesali dan sangat tidak bertanggung jawab dalam suasana hari ini seluruh rakyat di Perak malah diseluruh negara sedang meraya Jubli Perak DYMM Sultan Perak yang kami kasihi.

{Tak terbayang rasanya Panglima Hitam apabila DYMM Paduka Seri Sultan Perak mendapat tahu keputusan yang dibuat SPR selepas baginda memperkenannya semalam. Ini jelas seolah-olah membelakangkan kredibiliti Tuanku, seorang bekas Ketua Hakim Negara yang tentunya lebih arif mengenai perundangan dan selain menidak keputusan Speaker DUN.}

Sumber nakmarah..marahlah.blogspot

Advertisements

One thought on “SPR hina Sultan Perak – Khalil Idham Lim

 1. Salam Yb,
  Tolong buat hebahan & pengumuman di blog tuan, program di bawah ini:

  MUNAJAT PERDANA ANJURAN BADAN PERHUBUNGAN PAS PERAK
  TEMPAT: ARENA SQUARE KUALA KANGAR
  TARIKH : 5 FEBRUARI 2009 (KHAMIS)
  WAKTU: 7 MALAM HINGGA 11 MALAM
  ACARA: MULA SOLAT MAGHRIB, BACA YASIN, SOLAT ISYAK, SOLAT HAJAT, CERAMAH OLEH MB
  TETAMU: MB , PESURUHJAYA PAS PERAK
  SEMUA MUSLIMIN, MUSLIMAT DIJEMPUT MENYERTAINYA
  (BAWA SEJADAH & SURAH YASIN MASING2)

  TERIMA KASIH YB
  KEMUSYKILAN HUBUNGI 0122704726

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s