Mengapa Khalid Lantik Madam Low?

BERHUBUNG tindakan Abdul Khalid Ibrahim melantik Low Siew Moi atau Madam Low (foto bawah) sebagai pemangku Pengurus Besar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bermacm-macam ulasan dan tanggapan pro dan kontra yang timbul mengenainya.

 

Pihak Umno apa lagi menanti peluang sebaik mungkin untuk smash Khalid dengan tindakannyayang dianggap berani itu. Tidak cukup dengan projek babi, mereka menanti apa-apa saja tindakan Khalid yang membuka peluang untuk mereka menghemtam dan mengkritik Khalid atau kerajaan Pakatan Rakyat Selangor.

 

Satu-satu isu dan permasalahan dibangkit oleh pembangkang Selangor. Isu yang sebesar tahi hidung pun dikivi dan dimake-up menjadi sebesar bukit bagi mengabui mata rakyat. Sesetengah isu adalah peninggalan zaman kerajaan BN pimpinan Mohammad Khir Toyo.

Saya ikut juga terfikir-fikir dengan tindakan MB Selangor itu melantik Low Siew Moi itu. Timbul juga setuju dan tidak setujunya dengan perlantikanya itu. Low atau Madam Low akan bersara tahun ini tetapi dilanjutkan untuk memegang jawatan itu.

 

Kalau dibaca betul-betul perlantikan itu ianya bersifat sementara dalam masa transisi persaraan Pengurus Besar PKNS, Harum Salim. Ia tidak semestinya Madam Low akan dilantik menjadi Pengurus Besar. Apa yang menimbulkan masalah dan tanda tanya ialah kenapa Khalid memilih Madam Low bukan memilih pegawai Melayu. Ada dua pegawai Melayu yang setaraf dengan Madam Low boleh dipertimbangkan. Isunya timbul bila Khalid membelakangkan pegawai berkenaan?

 

Apakah Khalid anti Melayu?

 

Persoalan lain di sini apakah Khalid tidak berbincang dengan Pas, rakannya dalam Pakatan sebelum membuat keputusan itu. Walaupun soal perlantikan itu adalah hak Khalid kerana beliau adalah Pengerusi PKNS, tetapi elok kalau beliau berbincang agar tidak timbul salah anggapan.

 

Bila Khalid melantik Madam Low walaupun beliau tidak berparti tetapi mungkin ada tanggapan Madam Low orang DAP, sebabnya mudah kerana Low adalah seorang berbangsa Cina.

 

Memang jika dilihat kepada kepentingan Melayu dan dari sudut sentimen Melayu, Khalid tidak patut lantik Madam Low, apa lagi ada dua pengurus berbangsa Melayu dikatakan juga layak untuk dipertimbangkan. Dua pegawai Melayu itu ialah; Pengurus Besar Pentadbiran, Nasir Mohd Arshad dan Timbalan Pengurus Besar Teknikal PKNS, Abdul Ghani Hassan.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s