Khalid Ibrahim: Permata dalam genggaman Selangor

Saya semalam berkesempatan berjumpa MB Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim di pejabatnya atas urusan khas. Temujanji saya dan seorang pemimpin kanan pada awalnya ditetapkan jam 6 petang, tetapi kemudiannya dimaklumkan oleh SETPOL beliau 630 petang.

Sebelumnya disebelah pagi saya difahamkan Tan Sri menyambung mempengerusikan Mesyuarat EXCO Kerajaan Negeri, tengahari beliau solat Jumaat di Masjid Tabung Haji dan kemudiannya ke Pejabat Daerah Petaling, program turun padanag ke daerah-daerah. Beberapa minit sebelum jam 6 petang saya lihat kenderaan rasmi beliau masuk ke bangunan SUK dan beliau terus bergegas ke pejabat beliau.

Sebelum saya masuk berjumpa beliau, beliau sedang bersama SETPOL dan SU Akhbarnya yang baru.

Saya membayangkan sendiri betapa sibuknya MB Selangor ini, pada perkiraan saya secara ikhlas beliau seorang insan luarbiasa, kurnia besar buat rakyat Selangor. Seorang tokoh korporat yang berjaya namun sanggup memikul amanah dan beban bertarung untuk membela nasib dan kebajikan rakyat serta memajukan negeri, kalau tidak hebat, apa lagi?

Tan Sri yang saya kenal ini seorang yang sangat peramah, sangat menghormati orang lain tetapi yang paling ketara seorang yang melimpah-ruah dan membuak-buak dengan idea dan pendapat. Untung Selangor melahirkan anak seumpama beliau. Kepada rakyat negeri, peliharalah permata dalam genggaman ini baik-baik.

(Apabila kami berpisah, Tan Sri sibuk untuk menyediakan soalan-soalan untuk sesi Parlimen hujung bulan depan, bilalah beliau berihat agaknya) –

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s